Δευτέρα

Επιλογή ειδήσεων σχετικά με την Επιστήμη και την Τεχνολογία σήμερα.

 

«Ημέρα μηδέν»: Γιατί τα GPS κινδυνεύουν να «τρελαθούν» στις 6 Απριλίου προκαλώντας χάος στις μεταφορές και τις χρηματαγορές

Πηγή:  iefimerida.gr 

 

Κίνδυνος κατάρρευσης με απρόβλεπτες συνέπειες σε διάφορους τομείς απειλεί ορισμένα συστήματα GPS στις 6 Απριλίου λόγω ενός ημερολογιακού λάθους σε υπολογιστές.

Ειδικοί επεσήμαναν στο συνέδριο RSA 2019 για την ασφάλεια στο San Francisco ότι τα παλαιότερα συστήματα GPS ενδέχεται να πληγούν από έναν ιό σαν τον Υ2Κ -τον λεγόμενο «ιό της χιλιετίας», που πολλοί ανέμεναν ότι λόγω της μετάβασης στην ημερομονία 01-01-00 θα μηδένιζε τα ρολόγια όλων των υπολογιστών-. Κάτι ανάλογο, αναμένεται να συμβεί και σε παλαιότερους δέκτες του Συστήματος Εντοπισμού Γεωγραφικής Θέσης λόγω του GPS Week Rollover, με αποτέλεσμα τα ημερολόγια των συσκευών αυτών να μηδενιστούν, καθώς θα έχουν «ξεμείνει» από χρόνο τερματίζοντας τα κοντέρ τους.



Πηγή: «Ημέρα μηδέν»: Γιατί τα GPS κινδυνεύουν να «τρελαθούν» στις 6 Απριλίου προκαλώντας χάος στις μεταφορές και τις χρηματαγορές | iefimerida.gr 

 

 

 

«Η επιστήμη δεν σκοτώνει τον Θεό»

https://www.orthodoxianewsagency.gr/paideia-kai-politismos/i-epistimi-den-skotonei-ton-theo/

 

 

Στον Βραζιλιάνο θεωρητικό φυσικό Marcelo Gleiser, απενεμήθη το φετινό βραβείο Templeton, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του μεγάλου επιστήμονα στην «επιβεβαίωση της πνευματικής διάστασης της ζωής».

Ο Marcelo Gleiser, καθηγητής στο Dartmouth College είχε δηλώσει το 1991, ότι «η επιστήμη δεν σκοτώνει τον Θεό».

«Η αποστολή μου είναι να δώσω στην επιστήμη και στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επιστήμη, αυτή τη διάσταση του μυστηρίου, να κατανοήσουν οι άνθρωποι ότι η επιστήμη είναι ένας μόνο τρόπος να ασχοληθούμε με το μυστήριο του ποιοι είμαστε». δήλωσε ο Gleiser και πρόσθεσε : «Μπορεί να μην πιστεύετε στο Θεό, αλλά καμία μέθοδος δεν μπορεί να αποδείξει επιστημονικά ότι ο Θεός δεν υπάρχει», ανέφερε σε συνέντευξή στο Scientific American

 

 

Η επιστήμη απαντά: Υπάρχει «γυναικείος» και «ανδρικός» εγκέφαλος;

https://www.reader.gr/news/diethni/i-epistimi-apanta-yparhei-gynaikeios-kai-andrikos-egkefalos

 

Κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται επιστημονικές μελέτες που ισχυρίζονται ότι βρίσκουν διαφορές ανάμεσα στον «γυναικείο» και στον «ανδρικό» εγκέφαλο. Κατά καιρούς, επίσης, έρχεται ο αντίλογος ότι ο εγκέφαλος είναι «γιούνισεξ» και ότι οι όποιες νευροβιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Μια τέτοια παθιασμένη απομυθοποίηση επιχειρεί το νέο βιβλίο «Ο έμφυλος εγκέφαλος: Η νέα νευροεπιστήμη που διαλύει το μύθο του γυναικείου εγκεφάλου» (εκδ. The Bodley Hand, 2019) της γνωσιακής νευροεπιστήμονα Τζίνα Ρίπον, καθηγήτριας του βρετανικού Πανεπιστημίου 'Αστον του Μπέρμιγχαμ.

Το βασικό μήνυμά της, που το παρουσίασε και με άρθρο της στη βρετανική Telegraph, είναι ότι «ένας έμφυλος κόσμος θα παράγει έναν έμφυλο εγκέφαλο». Κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με δύο προηγούμενα βιβλία, της Κορντίλια Φάιν («Αυταπάτες του Φύλου», 2010) και της Aντζελα Σαΐνη («Κατώτερη», 2017), η Ρίπον θέτει ως στόχο να ξεριζώσει το νευροσεξισμό.